Međunarodne ulične igre

220,400.00 RSD Prikupljeno od ciljanih 600,000.00 RSD
10
dana do kraja kampanje
83
podržavaoca
Minimalan iznos je RSD Maksimalan iznos je RSD
Unesi iznos ili izaberi svoju nagradu
RSD
Prati projekat
Podeli projekat:

Kampanja

Projekat „Međunarodne ulične igre“ je kamp sportskih aktivnosti koji ćemo organizovati u Beogradu na Košutnjaku i Adi Ciganliji od 6 jula do 12 jula 2024. godine.

Ideja ovog kampa je da okupi preko 100 klinaca u uličnoj situaciji iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Francuske koji će u toku 6 dana na Košutnjaku i Adi Ciganliji kroz razne sportske aktivnosti razvijati sportski duh, solidarnost i provesti vreme daleko od svih problema u kojima žive.

Ideja za organizaciju ovog kampa došla je od pozitivnog iskustva koje smo imali kao Svratište za decu.

U proteklih nekoliko godina, 15 dece iz Svratišta za decu imala su priliku da budu deo letnjih kampova u Francuskoj i Austriji. Ovo iskustvo je najlepši događaj u njihovim životima a kao najveću vrednost ističu to da su se po prvi put u životu osećali kao da pripadaju nekoj grupi.

Deca u uličnoj situaciji žive u nehigijenskim naseljima. U ovim naseljima kuće nisu od čvrstih materijala, napravljene su često od kartona, plastičnih i drvenih ostataka koje je neko odbacio. Stanovnici naselja nemaju tekuću vodu i struju, retke su kuće koje imaju nešto nalik kupatilu. Deca u naselju vreme provode u blatnjavim sokacima, pored gomila odbačenih stvari nalik na deponije. Nema zelenih površina ni parkova u blizini. Odrastanje u takvim uslovima ovoj deci ne nudi sve ono što je potrebno za adekvatan razvoj i bezbrižno detinjstvo. Prvu loptu deca iz neformalnih naselja dobiju najčešće u novogodišnjim paketićima.

Svesni činjenice da je aktivnost kroz igru i sport jedan od najvažnijih segmenata zdravog odrastanja, u Svratištu organizujemo različite aktivnosti, odazivamo se na pozive za sportske događaje kada god smo u prilici. U školi ova deca nailaze na brojne izazove. Često su diskriminisana i neprihvaćena od svojih vršnjaka, usled loših materijalnih uslova, nisu u mogućnosti da pohađaju različite dodatne aktivnosti ili da idu na ekskurzije. Sve ovo kasnije utiče na njihovo samopouzdanje, veru u sebe i samovrednovanje a dalje i na motivaciju i želju da ostvare svoje snove i želje koje svako dete ima. Uslovi u kojima odrastaju grubo prekidaju njihovo detinjstvo. Za njih, period odrastanja i školsko doba, nisu periodi kojih će se uvek rado sećati već periodi ispunjeni neprihvatanjem, odbacivanjem i često bez vremena za igru i druženje sa vršnjacima.

Ova inicijativa dopala se našim saradnicima i prijateljima iz francuske organizacije i uz njihovu pomoć ali i pomoć Filipa Filipovića, uspeli smo da obezbedimo i pokrijemo većinu troškova smeštaja i organizacije. Fali nam nam još 600.000 dinara.

O CIMu:

Centar za integraciju mladih je udruženje građana koje je osnovano pre 20 godina sa misijom da u konsultaciji sa decom i zajednicom doprinese stvaranju inkluzivnog društva za decu u uličnoj situaciji ili onom koja su u riziku da to postanu. To znači da radimo na razvijanju kapaciteta svakog pojedinačnog deteta, brinemo o njihovom zdravlju, pružamo podršku deci i njihovim porodicama da pribave sva neophodna dokumenta, upisujemo decu u predškolsko i školu, pratimo njihov napredak i radimo zajedno domaće zadatke, pomažemo mladima da lakše dođu do posla. Zajednički osmišljavamo kako da na kreativan način provedemo slobodno vreme, organizujemo edukativne i zabavne radionice, posećujemo muzeje, pozorišta, bioskope i sportske događaje jer na taj način deci obezbeđujemo celoviti sistem podrške.

Najčešće nas prepoznaju po Svratištu za decu. Svratište u Beogradu je jedina usluga u gradu namenjena isključivo deci u uličnoj situaciji. Svi oni provode vreme na ulicama Beograda jer nemaju adekvatne uslove za život, kao što su redovni obroci, tekuća voda, kupatilo, lična dokumenta. Tokom protekle decenije uslugu je potražilo 1024 dece a samo tokom prethodne godine u Svratištu je boravilo 295 dečaka i devojčica. Za deset godina rada u Svratištu se poslužilo oko 300.000 obroka, omogućeno 100.000 kupanja, održano više od 9.000 kreativnih i edukativnih radionica i više od 10.000 individualnih razgovora sa specijalnim pedagozima i psiholozima. U prvim godinama rada Svratišta više od polovine korisnika bilo je pravno nevidljivo a danas 94% korisnika poseduje ličnu dokumentaciju.

Danas je više od 85% dece uključeno u obrazovni sistem. U Svratištu deca mogu da se odmore i provedu struktuisano vreme, održavaju ličnu higijenu, dobiju adekvatane obroke, obrazuju se i dobiju podršku u sticanju osnovnih životnih veština, te učestvuju u različitim kreativnim i edukativnim aktivnostima. Međutim, ono što je najvažnije, deca Svratište prepoznaju kao svoje sigurno mesto na kom uz sve postojeće usluge i aktivnosti dobijaju toplinu, nežnost i podršku koja je izuzetno važna, naročito u odnosu na kontekst iz koga dolaze. Preko milion sati koje bi ova deca provela na ulici, provela su u Svratištu na toplom, u igri, učenju, druženju i uz obezbeđene kuvane obroke.

U Beogradu postoje dva Svratišta – na Novom Beogradu i na Zvezdari. Trenutno u okviru Svratišta i terenske podrške pružamo podršku za 483 dečaka i devojčica uzrasta od 5 do 15 godina. Svratište je licencirana usluga, prepoznata u Zakonu o socijalnoj zaštiti ali se i dalje finansira projektno i kroz donacije.

 

 

1 Kampanje | 0 Sačuvane
Pročitaj više

Nagrade

1,000.00 RSD ili više
Personalizovana zahvalnica
DATUM ISPORUKE
jul, 2024
BROJ ZAHTEVA:
2 od 200
3,000.00 RSD ili više
Šolja dizajnirana crtežom dece iz Svratišta Personalizovana zahvalnica
DATUM ISPORUKE
jul, 2024
BROJ ZAHTEVA:
1 od 50
5,000.00 RSD ili više
Blejboj novčanik dizajniran crtežom dece iz Svratišta
DATUM ISPORUKE
BROJ ZAHTEVA:
1 od 50
10,000.00 RSD ili više
Zakup prostora Kafe bara 16
DATUM ISPORUKE
BROJ ZAHTEVA:
0
100,000.00 RSD ili više
Vaterpolo kapica sa autogramom Filipa Filipovića, višestrukog olimpijskog, svetskog i evropskog šampiona
DATUM ISPORUKE
BROJ ZAHTEVA:
0 od 5

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Međunarodne ulične igre“