Romi bez KUD-a nemaju kuda!

17,000.00 RSD Prikupljeno od ciljanih 350,000.00 RSD
5
podržavaoca
Minimalan iznos je RSD Maksimalan iznos je RSD
Unesi iznos ili izaberi svoju nagradu
RSD
Prati projekat
Podeli projekat:

Kampanja

Podržite osnivanje romskog kulturno-umetničkog društva u Nišu!

U Nišu živi 15.000 Roma. Međutim, više ne postoji institucija koja se bavi očuvanjem jezika, tradicije i kulture – kroz igru, muziku, pesmu, a u kojoj bi mladi mogli da se upoznaju sa svojim poreklom, tradicionalnom romskom muzikom, folklorom i običajima, ili da unaprede svoje talente u oblasti komponovanja, pisanja tekstova, glume, slikanja, veb-dizajna i sl…

Nekada su ovu ulogu imala kulturno-umetnička društva. Niš ima slavnu i dugu istoriju kulturno-umetničkog delovanja kroz društvo „Rom“ koje je bilo aktivno u kontinuitetu 30 godina. ali je nažalost prestalo da  postoji pre 25 godina. Niški KUD „Rom“ je godinama bio organizator smotri kulturnih dostignuća Roma iz cele nekadašnje Jugoslavije, o čemu postoje brojni arhivski materijali.

Kulturno-umetničko društvo je možda prevaziđena forma okupljanja, ali za bolju ne znamo. Cilj nam je da obnovimo rad romskog kulturno umetničkog društva u Nišu.

Romi u ovom gradu su nedavno dobili Romski kulturni centar, u kome je moguće organizovati razne aktivnosti. Prostor dakle postoji. Šta nam sve nedostaje?
Nedostaju nam narodne nošnje, ozvučenje i neki instrumenti. Svojom donacijom omogućili bi da taj cilj bude ostvaren, a za uzvrat očekuju vas nagrade!

Nacionalni savet romske nacionalne manjine, po svojoj definiciji, ima zadatak da čuva i razvija osobenosti svog naroda. Nišlije se sa setom sećaju smotri folkora koje su predstavljale eksploziju pozitivne energije, boja i optimizma. Grad je u tim danima živeo u ritmu romske muzike i plesa.

Mladi Romi se sve manje interesuju za svoje korene, ne poznaju svoju tradiciju, potrebno ih je motivisati, dati im poligon za okupljanje, učenje, očuvanje identiteta. Učešćem u radu KUD-a saznali bi nove stvari, upoznavali različite ljude, putovali na festivale, kvalitetno koristili svoje slobodno vreme.

KUD je mesto gde se čuva i neguje jezik, kultura, običaji i tradicija. Niš je nekada bio lider u folkloru, na žalost danas toga nema.

U ovoj crowdfunding kampanji cilj nam je da sakupimo 350.000 dinara kako bismo opremili prostor i priveli nameni novo romsko kulturno-umetničko društvo u Nišu.

Ovaj iznos bi nam pokrio troškove registracije udruženja, nabavku narodnih nošnji (10 muških i 10 ženskih), dve zvučne kutije i audio miksetu, kao i kupovinu instrumenata – 10 daira, gitaru, darabuku i harmoniku.

Formiranje KUD-a je izuzetno značajno za romsku zajednicu, jer se kroz njegove aktivnosti radi na očuvanju jezika, tradicije i kulture, ali i upoznavanje mladih sa korenima i vraćanje identiteta.

Ukoliko želite da sačuvamo ovo kulturno bogatstvo podržite nas jer Romi bez KUD-a nemaju kuda!

Podržite nas da mladim Romima u Nišu vratimo ono što im pripada!

 

 

1 Kampanje | 0 Sačuvane
Pročitaj više

Nagrade

1,000.00 RSD ili više
Zahvalnica u pdf formatu
DATUM ISPORUKE
BROJ ZAHTEVA:
0
2,000.00 RSD ili više
Počasni gost na prvom organizovanom koncertu
DATUM ISPORUKE
BROJ ZAHTEVA:
1
10,000.00 RSD ili više
Članska karta počasnog člana KUD
DATUM ISPORUKE
BROJ ZAHTEVA:
0

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Romi bez KUD-a nemaju kuda!“