Crowdfunding ili Grupno finansiranje je po definiciji proces u kome se, putem online platforme, javno i potpuno transparentno, prikupljaju sredstva za realizaciju dobre ideje ili projekta, od velikog broja podržavaoca (bekera) u manjim iznosima i u vremenski ograničenom okviru.  


U zavisnosti od toga šta se nudi i šta podržavaoci (bekeri) ili investitori dobijaju, razvila su se četiri osnovna tipa crowdfunding kampanja:

Donacijski Crowdfunding (Donation-Based) namenjen je pre svega humanitarnim i neprofitnim kampanjama. U njima podržavaoci doniraju sredstva za ideju ili cilj koji im je važan, bez očekivanja da će dobiti nešto zauzvrat. U širem kontekstu, ovaj vid grupnog finansiranja značajan je za čitavu zajednicu. Najčešće se koristi za razvoj društveno korisnih projekata i podstiče kulturu davanja. 

Nagradni Crowdfunding (Reward-Based) je kod nas najpoznatiji vid grupnog finansiranja, uglavnom zato što dve najrasprostranjenije platforme, Kickstarter i Indiegogo, funkcionišu na ovaj način. Kod ovog tipa crowdfunding-a se u zamenu za finansijsku podršku nudi nagrada – perk. Perk-ovi su raspoređeni u nekoliko vrednosnih razreda, od simboličnih kao što su zahvalnica,bedževi ili majice, pa sve do vrednih nagrada poput pametnih uređaja.

Investicijski Crowdfunding (Crowdinvesting ili Equity Crowdfunding) bekerima nudi mogućnost da umesto nagrade dobiju hartije od vrednosti i najpogodniji je za ulaganje u preduzeća u povoju. Investicijski crowdfunding tek počinje da se razvija u Srbiji, ali već 2018. godine na inostranim platformama su lansirane dve uspešne kampanje start-upova iz Srbije – Player Hunter i StrawberryEnergy. Ove kampanje prikupile su 1.200.000 dolara.

Crowdfunding Pozajmice(Crowdlanding) je vrsta online pozajmljivanja s kamatama nižim nego u bankama i zaradom koja je uglavnom veća nego kod regularne štednje. Na svetskom nivou ovo tržište je veće od svih ostalih tipova crowdfunding-a zajedno.

Dobri dabar podržava NAGRADNI i DONACIJSKI crowdfunding

Zašto crowdfunding?

Postoji više razloga za upuštanje u crowdfunding kampanju, a prikupljanje sredstava je obično samo jedan od njih, ma sa koje strane videli sebe: kao podržavaoca ili kao nekoga ko potražuje sredstva

Promocija

Crowdfunding omogućava da putem društvenih mreža i medija širok krug ljudi čuje za tvoj proizvod, uslugu ili kampanju. Takva promocija važna je za negovanje postojeće zajednice, ciljnih grupa i korisnika ili potrošača, kao i za izgradnju novih zajednica.

Testiranje

Crowdfunding  pruža idealnu priliku da ideja i proizvode budu testirani u široj javnosti ili za sticanje prvih korisnika. Takođe, omogućava da se testira postojeće ili otvori novo tržište.

Timski rad

Crowdfunding ti pomaže da svakoj osobi u svom timu nađeš odgovarajuće mesto – ili da pronađeš nove ljude koji žele da budu deo tvoje priče. Kroz crowdfunding kampanju tim jača i postaje bolje organizovan i usklađen.

Dostupnost

Pokretanje crowdfunding kampanje dostupno je svakom ko ima internet vezu i dobru ideju. Istovremeno, crowdfunding kampanju može podržati svako ko ima internet konekciju, želju da te podrži i bankovnu karticu.

Finansiranje

Finansijska sredstva su najčešći razlog pokretanja crowdfunding kampanje. Iako nije jednostavan, crowdfunding mnogima olakšava finansiranje u trenucima kada je teško ili nemoguće doći do drugih izvora finansiranja.

Izgradnja zajednice

Uspešnom crowdfunding kampanjom oko sebe ćeš okupiti ljude koji veruju u tvoj proizvod, uslugu ili ideju – stare i nove ljude i zajednice.

Srećno!